Træning


  Dansk Politihundeforening

Birkerød Afdeling

 


Fælles træning:


Tirsdag fra ca. 1600: Fællestræning i klubben eller efter anden aftale

Torsdag fra kl. 1700: Spor (stedet aftales fra gang til gang)

Lørdag fra kl. 0900: Fællestræning

Søndag fra kl. 0900: Bid i klubben + Fællestræning


På lørdage mødes vi i klubhuset og starter med en kop kaffe/the og aftaler hvad dagen skal bruges på.

Nogle kører ud og går spor, andre kører i skoven og runderer. Som hundefører siger man selv til, hvad man gerne vil lave og hvad man har brug for hjælp til.


Lørdag fra Kl. 0930 til 1000 er ramasjangen forbeholdt lydighed, hvor vi alle hjælper hinanden.

Grundfærdigheder er adfærd, der kan bruges i en række færdige øvelser. Har man lært hunden disse grundfærdigheder, er det letter at sætte alle lydighedsøvelserne sammen på et senere tidspunkt.


Grundfærdigheder er leg og samarbejde mellem hund og hundefører, der er ingen regler for, hvornår man påbegynder indlæringen af grundfærdighederne. Der kan startes allerede, som 8 ugers hvalp og det er aldrig for sent med en gammel hund – så bare kom i gang.


Grundreglen for et godt samarbejde og fine resultater er:

•At man skal give sig tid og ikke sætte større krav end hunden kan forstå og har en chance for at udføre.

•Find en belønningsform, der tiltaler hunden og gør den motiveret for mere.

•Gå aldrig for hurtig frem, men sørg for at øvelsen lykkes stort set hver gang, før man går videre til næste moment.


Alle former for belønning er tilladt, belønningen skal dog have så stor værdi for hunden, at den gider arbejde for at få den.

Hvis der ikke er nogen belønning, som hunden finder spændende nok, så må vi gøre den spændende.


Vi skal have hunden op i drift og være motiveret for at få sin belønning, når den er på og viser engagement, kan vi ved hjælp af teknik og belønning for korrekt udført adfærd, forme hunden til den grundfærdighed, som vi ønsker udført.


Husk! Husk! Husk!


Beløn kun korrekt udført adfærd og ignorere den forkerte adfærd, hunden lære gennem de erfaringer den gør og finder lynhurtig ud af, at det kun kan betale sig, at gøre det der giver bonus.


Beløn altid i det øjeblik i ser den korrekte adfærd. Vær ikke bange for at spille klovn og gøgle sammen med jeres hund, hunden finder det spændende og fornøjeligt, når hundeføreren er på og i godt humør.


Rør ved jeres hund og lær den, at det kan gøres konsekvent og med fasthed. Jeres hund skal kunne tåle at blive håndteret og ført i de positioner, som i måtte ønske uden, at det gør den utryg. Hunden skal lære, at jeres håndtering er ensbetydende med tryghed og at far eller mor har kontrol med tingene – vi er sammen om dette og alt er ok. 


Grundfærdigheder:

•Kontakt

•Indkald

•Udgangsstilling

•Lineføring

•Fri ved fod

•Afdækning

•Halsgivning

•Apport – holde uden at tygge

•Slip

•Spring


Hver grundfærdighed har flere forskellige delmål. Disse delmål skal trænes således, at hunden har den fulde forståelse inden, at man går videre til næste delmoment.


Hvis man kigger godt efter, vil man se, at næsten alle momenter i et prøveprogram er tilstede. Er grundfærdighederne korrekt indlært, er det bare at sætte dem sammen, hvorefter de næsten udgør et helt prøveprogram.


Husk! Husk! Husk!


En øvelse kan aldrig blive 100 % indlært, men det gælder om, at komme så tæt på som muligt.


En grundøvelse er kun indlært, hvis den udføres korrekt mindst 80 % af de gange, hvor hundefører ønsker dem udført. Udføres den under 80 % af gangene, er hunden ikke tilstrækkelig sikker i sin grundøvelse og chancen for fejl bliver for stor og derfor er hunden er ikke klar til at gå videre til næste del af indlæringen.